Popredný európsky predajca mincí a medailí

Prihlásiť sa

Môj účet:

Váš nákupný košík je prázdny

Niklový 5-cent s Georgem Washingtonem, ktorý sa v obehu prvýkrát objavil v roku 1866

George Washington, prvý americký prezident, označovaný tiež ako „Otec vlasti“ je jednou z najzobrazovanejších postáv americkej numizmatiky. Jeho busta zdobí desiatky numizmatov vrátane mincí, pamätných medailí a bankoviek. Najstaršie mincové razby sú datované až do roku 1783. Portrét obľúbeného štátnika nájdeme napríklad na averze niklového 5-centu, ktorý sa v obehu prvýkrát objavil v roku 1866. Jeho autorom je rytec a medailér James B. Longacre.

Americký štvrťák s Georgem Washingtonem, ktorého prvorazby sa datujú do roku 1932

Známy portrét s nenahraditeľným, dôvetkom „IN GOD WE TRUST“ a heslom „LIBERTY“ je tiež ústredným motívom amerického štvrtáka, ktorého prvorazby sa datujú do roku 1932. Autorom pôvodného motívu striebornej mince je sochár John Flanagan. Razby z roku 1932 sú zberateľmi veľmi žiadané. Ich cena na internetových aukciách sa v posledných týždňoch šplhá takmer k 280 dolárom. Práve v roku 1932 boli tieto štvrťáky razené k 200. výročiu narodenia prvého prezidenta USA. Podľa portálu CoinStudy razili v tomto roku washingtonské štvrťáky tri rôzne mincovne: Philadelphia, Denver a San Francisco. Dve najcennejšie verzie, známe ako "Keys", pochádzajú z Denveru a San Francisca.

Washingtonova prepracovaná podobizeň sa tiež stala námetom pre jednodolárovú bankovku, niekedy tiež označovanú ako single. Ide o najnižšiu nominálnu hodnotou papierových platidiel Spojených štátov amerických od roku 1876, keď sa prestali vydávať zlomkové bankovky. Prvý prezident USA (1789 –1797), George Washington, je na bankovke vyobrazený podľa obrazu Athenaeum Portrait od Gilberta Stuarta z roku 1796. Na zadnej strane sa nachádza veľká pečať Spojených štátov. Jednodolárová bankovka má celkovo najstarší dizajn zo všetkých v súčasnosti vyrábaných amerických platidiel (súčasný dizajn averzu dvojdolárovej bankovky pochádza z roku 1928, zatiaľ čo reverz sa objavil v roku 1976). Súčasné štatistiky uvádzajú, že priemerná životnosť jednodolárovej bankovky v obehu je 6,6 roka. Uvádza sa tiež, že približne 42 % všetkých amerických platidiel emitovaných v roku 2009 tvorili jednodolárové bankovky a k 31. decembru 2019 bolo na celom svete v obehu 12,7 miliardy jednodolárových bankoviek!

Jednodolarová bankovka s Georgem Washingtonem

Prezidenstký dolár George Washington

Verný portrét Georgea Washingtona nájdete tiež na prezidentskom dolári, otvárajúcom obľúbenú kolekciu, vyobrazujúcu štátnikov USA. Oficiálne Prezidentské doláre sú unikátnou dokumentáciou americkej histórie a súčasne zberateľmi veľmi vyhľadávané mince. Američania nazývajú svoje Prezidentské doláre „skryté pamätné mince Mincovne Spojených štátov“. Zrejme aj preto sú veľmi žiadané a ťažko dostupné. Táto situácia nastala dôsledkom rozhodnutia Ministerstva financií Spojených štátov amerických, ktoré nahradilo nepraktické jednodolárové bankovky za mince s veľmi atraktívnymi motívmi – Sochou Slobody na reverze a profilmi amerických prezidentov na averze. A to spôsobilo nečakané komplikácie: namiesto toho, aby mince zostali v obehu, začali oficiálne Prezidentské doláre ihneď po vydaní miznúť z trhu. Stávajú sa súčasťou súkromných zbierok zberateľov alebo sú vyvážané z krajiny ako suveníry. Zušľachtenie rýdzim zlatom 999/1000 ich robí ešte atraktívnejšími a prísna limitácia 5000 zbierok robí z týchto legálnych platidiel skutočnú raritu.

Pri príležitosti tohtoročného 290. výročia narodenia Georgea Washingtona Vám prinášame unikátnu príležitosť – 2 oficiálne americké doláre zušľachtené rýdzim zlatom za cenu jedného!

K objednávke amerického dolára s podobizňou prvého amerického prezidenta, získate zadarmo dolár s portrétom J. F. Kennedyho – najobľúbenejšieho amerického politika, od ktorého tragického úmrtia si budúci rok pripomenieme už 60 rokov.

Zistite viac informácií o tejto výnimočnej príležitosti na www.prezidentske-dolare.sk.

Spoločnosti skupiny Samlerhuset BV