Popredný európsky predajca mincí a medailí

Prihlásiť sa

Môj účet:

Váš nákupný košík je prázdny

2. decembra 2019. Víťazný oblúk, Paríž.
Dnes bola v Paríži predstavená nová minca z Fairmined zlata, zlata ktoré pomáha. Motív zlatej razby je venovaný slávnemu francúzskemu vojvodcovi Napoleonovi Bonaparte, ktorého 250. výročie narodenia si pripomína celý svet. Miesto a čas zvolené pre odhalenie skrýva zvláštnu symboliku.

Dnešný dátum a miesto nebolo pre odhalenie zlatej pamätnej mince zvolené náhodou. 2. decembra pred 214 rokmi sa pri Slavkove odohrala Napoleonova najslávnejšia bitka. Toho dňa drvivo porazila francúzska armáda pod Napoleonovým vedením vojsko III. koalície. Vojenský zákrok navždy ovplyvnil usporiadanie štátnych celkov na území strednej Európy, a zapísal sa tak medzi majstrovské diela vojenskej taktiky. Na pamiatku víťaznej bitky pri Slavkove nechal Napoleon vybudovať v Paríži slávny Víťazný oblúk. Slávnostné odhalenie zlatej pamätnej razby pripomínajúce 250. výročie Napoleona sa konalo práve tu.

Na akcii prehovoril Marc Schwartz, riaditeľ Parížskej mincovne, ktorá sa zhostila razby. Prítomný bol tiež Reidar Nilsen, spolumajiteľ spoločnosti Samlerhuset, jedného z najväčších mincových distribútorov v Európe. Práve dcérske pobočky Nilsenovej skupiny sa stanú exkluzívnymi distribútormi nových predstavených mincí. Na Slovensku je spoločnosť zastúpená spoločnosťou Národná Pokladnica. Oficiálneho predstavenia sa zúčastnil aj autor sofistikovaného dizajnu novo predstavenej zlatej emisie Joaquin Jimenez, ktorý spoločne s riaditeľom mincovne podpísali Certifikáty autentickosti, určené novým majiteľom prísne limitovanej emisie, ktorá činí len 99 kusov celosvetovo.

Zlato, z ktorého sú pamätné razby zhotovené, nesie označenie Fairmined. Toto označenie môže niesť iba zlato vyťažené v drobných baniach tretieho sveta, kde je však zamestnaných až 90% svetových baníkov. Producenti Fairmined zlata musia byť držiteľmi certifikácie vydanej Alianciou pre zodpovednú ťažbu. Certifikácia je zárukou environmentálnej aj sociálnej zodpovednosti. Vďaka transparentnosti a férovým výkupným cenám sú podporovaní tamojší baníci a celé miestne komunity. Zlaté bane získavajú finančnú stabilitu, bezpečné pracovné podmienky, vzdelanie a mnoho ďalších benefitov. Z certifikovaného zlata je každoročne razená napríklad Nobelova cena mieru, ale aj niektoré numizmaty z ponuky Národnej Pokladnice.

Pamätná minca, ktorá bola dnes v Parížskej mincovni vyrazená, podlieha najvyššej mincovej kvalite, Proof. Fairmined zlato, použité na jej zhotovenie, zodpovedá rýdzosti 999/1000. Priemer mince činí 37 mm. Nominálna hodnota € 200 a limitácia je obmedzená len 99 kusmi pre celý svet.

Averz mince vyobrazuje francúzsku kráčajúca Slobodu „Sower“ s rozviatymi dlhými šatami, vlajúcimi vlasmi a čepcom na hlave. Vedľa postavy vystupujú písmená RF (Republika Francúzska), krajina pôvodu vzniku mince. Pozadie postavy Slobody dopĺňa zvislé a pozdĺžne šrafovanie mince s kruhovitým dozdobením dvanástich hviezd.

Dominantou reverzu je Napoleon Bonaparte na vzpínajúcom sa koni, smerujúcom do bitky. Kompozíciu dopĺňajú postavy vojakov v rôznych bojových pozíciách. V dolnej časti mince je uvedená nominálna hodnota mince. Reverz dopĺňa čiastočné vyobrazenie historického franku. Napoleonova heraldika je zastúpená v podobe légie včiel, kopírujúc tvar vyobrazeného franku. Vyobrazený vavrínový veniec označuje víťazstvo.

Zlaté Fairmined razby na počesť 250. výročia Napoleona Bonaparte budú na slovenskom trhu dostupné v dvoch špecifikáciách. Konkrétne informácie poskytne na Slovensku Národná Pokladnica, výhradný distribútor prísne limitovaných zlatých emisií.

Predstavenie Fairmined zlaté mince Napoleon Bonaparte v Paríži Predstavenie Fairmined zlaté mince Napoleon Bonaparte v Paríži Predstavenie Fairmined zlaté mince Napoleon Bonaparte v Paríži
Spoločnosti skupiny Samlerhuset BV